Oedeemtherapie

Ernstige oedeem leidt tot bewegingsbeperkingen, pijnlijke lichaamsdelen, grotere kans op infecties en slechter functioneren van de spieren en gewrichten. Oedeemtherapie is gericht op het verminderen van vochtophoping in het lichaam.

Wat is oedeem?

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel. Dit is anders dan een vochtophoping bij een blessure of ontsteking. De oorzaak is een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. Vaak komt oedeem voor in de benen, maar het kan overal in het lichaam plaatsvinden.

Soorten oedeem

Er zijn verschillende vormen van oedeem. Lymfoedeem kan aangeboren zijn of het gevolg van een andere aandoening. Veneus oedeem wordt meestal veroorzaakt door vaatwand zwakte en komt vooral voor in de benen. De laatste soort is een vet- en vochtophoping, ook bekend als lipoedeem.

Oedeem behandelen

Start zo snel mogelijk met oedeemtherapie. In een beginnend stadium is de kans groot dat we de klachten kunnen verminderen. 

Voorbeelden van oedeemtherapie

  • Voorlichting en advies over huidhygiëne en omgang met oedeem.
  • Manuele lymfedrainage is een massagetechniek voor de afvoer van vocht.
  • Lymftaping om de circulatie en vochtafvoer te stimuleren.
  • Ademhalingstechnieken voor een positieve vochtafvoer.
  • Compressie (druk uitoefenen) om het behandelresultaat te behouden

Oedeemtherapie

De juiste omgang met oedeem bepaalt het verloop van de aandoening. Daarom helpt oedeemtherapie je bij de verminderde omvang van oedeem, pijnvermindering, verbeterde functie van spieren en gewrichten en een lagere kans op infecties.

Effecten van oedeemtherapie

Het is belangrijk om vroegtijdig met oedeemtherapie te beginnen voor de beste resultaten. Patiënten spelen een essentiële rol in de behandeling door zelfmanagement aan te leren.

Wordt oedeemtherapie vergoed?

Oedeemtherapie is een vorm van fysiotherapie. De behandeling wordt niet automatisch vergoed vanuit de basisverzekering. Controleer bij jouw zorgverzekeraar wat binnen je verzekering valt. Lees hier meer over in ons kosten- en vergoedingenoverzicht.

Maak een afspraak

Het is belangrijk dat je op tijd start met oedeemtherapie. Dit vergroot de kans om de klachten zoveel mogelijk te verminderen. Maak direct een afspraak via onderstaand contactformulier of neem telefonisch contact op met een praktijk bij jou in de buurt. 

Onze oedeemtherapie locaties

Kom voor een oedeemtherapie behandeling naar een vestiging bij jou in de buurt:

medifit fysiotherapie verbeeten tilburg

Medifit Fysiotherapie Verbeeten Tilburg

Brugstraat 10, 5042 SB, Tilburg

Afspraak maken

Maak nu eenvoudig een afspraak